REFERENDUM: Niektoré mestá na Zemplíne zatiaľ list od R. Sulíka nedostali

13.09.2010 Celý región

Michalovce/Humenné/Vranov/Snina 13. septembra (TASR) - Stovky obyvateľov niektorých miest Zemplína sa zúčastnia na sobotňajšom (18.9. ) referende mimo svojho trvalého bydliska.
V tejto súvislosti požiadali samosprávy o vydanie potrebných hlasovacích preukazov.

V štyroch mestách Zemplína, kde TASR zisťovala aktuálnu situáciu pred blížiacim sa plebiscitom, vydali jednotlivé magistráty najviac hlasovacích preukazov pre obyvateľov Michaloviec. \"K dnešnému dňu ich je 162, \" informovala hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková. V Humennom o ne požiadalo doteraz 155, vo Vranove nad Topľou 90 a v Snine 84 osôb.

Podľa očakávania je o hlasovacie preukazy podstatne menší záujem ako o tie voličské, ktoré vydávali samosprávy pred júnovými parlamentnými voľbami. Humenská samospráva vtedy vyhovela požiadavke voliť mimo svojho trvalého bydliska 1065, michalovská 1002, sninská 635 a vranovská 551 oprávneným voličom.

Na margo listu, ktorý zaslal po Slovensku starostom a primátorom predseda Národnej rady SR Richard Sulík s požiadavkou, aby vyzývali miestnych obyvateľov k účasti na sobotňajšom plebiscite, zástupcovia väčšiny oslovených samospráv odpovedali, že takúto činnosť smerom k voličom vyvíjať nebudú. Na Mestské úrady (MsÚ) vo Vranove, Snine, Humennom a Michalovciach zároveň Sulíkova listová zásielka k dnešnému dňu nedošla.

\"Necháme to na ľudí, každý z nich sa môže slobodne rozhodnúť, či sa zúčastní, alebo nezúčastní referenda. Neplánujeme ich vyzývať ani vykonávať v tejto súvislosti žiadne mimoriadne aktivity, \" povedala pre TASR prednostka MsÚ vo Vranove Eva Pčolinská.

Hovorkyňa michalovskej radnice informovala, že samospráva kvôli konaniu referenda presunula tradičné podujatie Deň na poctu mesta pôvodne plánované v sobotu o deň neskôr na 19. septembra.
 

Vyberte región